Wat en voor wie
Het veiligheidspaspoort (ook wel Personal Safety Logbook genoemd) is een persoonlijk document waarin uw diploma’s, vaardigheden en enkele medische gegevens staan. Denk aan veiligheidscursussen en -instructies, arbo-trainingen, medische onderzoeken en keuringen en vaccinaties. In het veiligheidspaspoort kan uw werkgever of uw opleider aantekenen welke veiligheidsopleidingen u gevolgd heeft.
Het veiligheidspaspoort is bedoeld voor medewerkers en zzp’ers die risicovol werk doen of in een risicovolle omgeving werken. Het gebruik ervan is niet verplicht, ook niet voor bedrijven met een VCA-certificaat of personen met een VCA-diploma.
Geldigheid
Het veiligheidspaspoort is onbeperkt geldig. Dit geldt ook voor oudere exemplaren waarin een geldigheidsduur van tien jaar staat vermeld.
Het veiligheidspaspoort en andere landen
Het veiligheidspaspoort is bedoeld voor gebruik in Nederland en België. Het document zelf heeft geen formele status; er is dus geen sprake van erkenning in of door andere landen. Dit geldt natuurlijk wel voor de opleidingen die in het paspoort staan vermeld.
Digitale varianten
Verschillende organisaties hebben digitale varianten van het papieren veiligheidspaspoort geïntroduceerd, of zijn bezig hierover na te denken. Hierbij worden gegevens digitaal opgeslagen, op een pas of in de cloud. Actuele voorbeelden zijn het Digital Safety Passport van Deltalinqs, de Bouwplaats-ID van de cao-partijen in de bouw en het Digitaal Veiligheidspaspoort van railAlert.
Het papieren veiligheidspaspoort blijft ondertussen gewoon bestaan.