Soorten examens en examentalen
Er zijn verschillende soorten examens. Het beeldschermexamen, dat u op een computer, laptop of tablet maakt, is de standaard. Voor kandidaten die moeite hebben met lezen is er een voorleesexamen (alleen voor B-VCA). De computer leest de examenvragen dan letterlijk aan u voor. Er bestaan geen mondelinge examens.
U kunt ook in een andere taal dan het Nederlands examen doen. Dit kan voor zowel beeldscherm- als voorleesexamens. Op de website van SSVV vindt u een actueel overzicht van de mogelijkheden. U kunt hiervoor natuurlijk ook terecht bij uw examencentrum.
Als u een opleiding volgt, is het examen meestal inbegrepen. Uw opleider regelt dit dan voor u. Soms krijgt u een voucher, die u kunt gebruiken om zelf uw examen te regelen bij een aangesloten examencentrum. Als u geen opleiding volgt, maar op een andere manier de benodigde kennis en ervaring opdoet, regelt u het examen zelf bij een erkend examencentrum in de buurt. Examens vinden dagelijks en door het hele land plaats. U kunt kiezen voor een beeldschermexamen, voorleesexamen of examen in een andere taal.
U bepaalt zelf hoe u zich op het examen voorbereidt. Op de website van VCA Infra kunt u een proefexamen doen. Neem behalve de examenstof ook het examenreglement goed door. Hierin leest u wat tijdens het examen wel en niet mag en wat uw rechten en plichten zijn. U kunt het examenreglement opvragen bij uw opleider of het examencentrum.
Meld u op tijd voor het examen bij het examencentrum. Als u een opleiding volgt, komt het examencentrum soms naar u toe, als afsluiting van de laatste opleidingsdag. U moet zich kunnen identificeren, dus zorg dat u een geldig identiteitsbewijs bij zich heeft. Het examen duurt 60 (B-VCA) tot 75 (VOL-VCA en VIL-VCU) minuten en bestaat uit 40 (B-VCA) tot 70 (VOL-VCA en VIL-VCU) meerkeuzevragen. U hoort direct na afloop of u geslaagd bent.
Bent u geslaagd? Gefeliciteerd! Het examencentrum legt dit vast in het Centraal Diploma Register. Werkgevers en opdrachtgevers kunnen hierin nagaan of u echt over het diploma beschikt. Heeft u een veiligheidspaspoort? Leg uw nieuwe diploma dan ook hierin vast. Bespreek met uw werkgever hoe u dit doet. Bent u gezakt? Helaas, dan zult u opnieuw examen moeten doen.
eX:plain: onze partner voor examens
eX:plain beheert in opdracht van de SSVV de contacten met de erkende examencentra, ziet toe op de kwaliteit van deze centra en distribueert de examens voor B-VCA, VOL-VCA, VIL-VCU en het petrochemiedeel van de SSVV Opleidingengids (SOG).
VCA Examenbank beheert de eind- en toetstermen voor B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU en maakt hiervoor de examens. VCA Examenbank maakt ook de examens voor het petrochemiedeel van de SOG.
Kosten
Volgt u een opleiding? Dan zijn de kosten van het examen meestal inbegrepen in de kosten van de opleiding. Een los examen kost ongeveer 100 euro. Soms is dit inclusief een gratis herkansing. Een voorleesexamen of examen in een andere taal is ongeveer 20 tot 50 euro duurder. Vraag uw opleider of examencentrum naar de precieze kosten.
Tips voor als het niet wil lukken met het examen
- Vergroot uw lees- en taalvaardigheid
Een goede lees- en taalvaardigheid is belangrijk om succesvol examen te kunnen doen. Maar ook om veilig en gezond te kunnen werken. Want u moet aanwijzingen en instructies natuurlijk goed kunnen lezen. U hoeft zich niet te schamen wanneer u niet goed kunt lezen. Probeer hier open over te zijn, hoe moeilijk dat ook is. Want als anderen niet weten dat u moeite heeft met lezen, kunnen in uw werk gevaarlijke situaties ontstaan.
Meet eerst uw taalniveau met een Basismeter. Deze vertelt u binnen 15 minuten of u aanvullende (taal)scholing nodig hebt. Vraag vervolgens Stichting Lezen & Schrijven om u te helpen met het verbeteren van uw lees- en taalvaardigheid. Bijvoorbeeld met lesmateriaal op maat, of een taalcoach. - Maak een proefexamen
Vraag uw opleider of examencentrum of u een proefexamen kunt maken, zodat u kunt oefenen met de computer en de manier waarop het examen wordt afgenomen. Een proefexamen is niet bedoeld om inhoudelijk met de lesstof te oefenen. Uw opleider moet hiervoor het oefenmateriaal regelen. - Zorg voor goede examenomstandigheden
Overleg met het examencentrum over de omstandigheden waarin u examen doet:- Vraag of u het examen kunt maken met dezelfde soort computer en bediening als tijdens uw opleiding.
- Vraag of u het examen op een gewone computer met muis kunt maken, in plaats van op een tablet. Veel mensen vinden dit rustiger werken.
- Vraag of u een groter scherm kunt krijgen.
- Overleg over het aantal kandidaten dat in dezelfde ruimte examen doet.
- Controleer of het in en rondom de examenruimte rustig is.
- Zoek een examencentrum waar u zich thuis voelt. Let op de mensen, de sfeer en de inrichting.
- Kies voor een voorleesexamen. Bij deze examenvariant krijgt u meer tijd. Het examencentrum kan extra rust inbouwen door het voorlezen op een lager tempo te zetten.
- Volg een opleiding
Een B-VCA-, VOL-VCA- of VIL-VCU-opleiding is een goede voorbereiding op het bijbehorende examen. Lees hier meer over het volgen van een opleiding.
Zie ook
- Zoek een erkend examencentrum
Bij deze examencentra kunt u een VCA- of SOG-examen doen.