Wat en voor wie
Met het VIL-VCU-diploma laat u zien dat u basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en mileu en dat u deze kennis kunt toepassen in het belang van de mensen die u uitleent. U kent de wet- en regelgeving, de risico’s van het uitzendwerk en de specifieke situatie bij de inlener. U bent een volwaardig aanspreekpunt voor opdrachtgevers, management en uitgeleende medewerkers en helpt u uw kandidaat zijn of haar plek te vinden in het VGM-systeem van de inlener. Kortom: met VIL-VCU laat u zien dat u weet wat er van u als intercedent of leidinggevende bij een uitzendorganisatie wordt verwacht.
VIL-VCU behandelt dezelfde onderwerpen die bij VOL-VCA aan bod komen, maar dan bekeken vanuit de uitzendorganisatie. VIL-VCU vraagt in vergelijking met VOL-VCA op onderdelen andere en meer specifieke kennis. Zoals inzicht in wetgeving, rollen, taken en verantwoordelijkheden gericht op in- en uitlenen en het bespreken van aandachtspunten voor de uitgeleende medewerker. Om deze reden moet u dus ook uw VIL-VCU halen wanneer u al VOL-VCA heeft.
VIL-VCU is bedoeld voor intercedenten en leidinggevenden van VCU-gecertificeerde uitzendorganisaties en uitzendorganisaties die personeel leveren aan VCA-gecertificeerde bedrijven. Het gaat het om vaste én tijdelijke medewerkers.
4. Uitdagend werk doen
omdat u dat aankunt
Bespreek met uw werkgever wat er van u wordt gevraagd op het gebied van veilig en gezond werken. Bepaal samen wat u nog moet leren en of VIL-VCU daar onderdeel van is. Bespreek hoe u de gevraagde kennis en ervaring kunt opdoen. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor, van introductieprogramma tot training on-the-job en van opleiding tot coaching. Eén ding willen we u meegeven: veilig en gezond werken leert u niet uit een boek!
Een opleiding volgen is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden. Iedere opleider mag VCA-opleidingen aanbieden. U hoeft dan ook maar een korte zoekopdracht op Google te doen om te zien dat er een enorm aanbod is. Hoe komt u er nu achter welke opleiding u moet hebben? Daarvoor hebben we een aantal handige tips. Nadat u in overleg met uw werkgever een opleiding hebt gekozen, gaat u hiermee aan de slag.
Bij een opleiding is het examen meestal inbegrepen. Uw opleider regelt dit dan voor u. Als u zichzelf voor een examen wilt aanmelden, neemt u contact op met een erkend examencentrum in de buurt. Examens vinden dagelijks en door het hele land plaats. Wilt u eerst een proefexamen doen? Kijk dan eens op de website van VCA Infra. Lees hier meer over examens.
Als u met succes examen heeft gedaan, dan krijgt u het VIL-VCU-diploma uitgereikt. Dit wordt automatisch geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Werkgevers en opdrachtgevers kunnen hier nagaan of u echt over het diploma beschikt. Heeft u een veiligheidspaspoort? Leg uw nieuwe diploma dan ook hierin vast.
Het diploma is tien jaar geldig. Daarna moet u weer examen doen. U moet zelf in de gaten houden wanneer dit is. In het Centraal Diploma Register kunt u de geldigheidsduur van uw diploma controleren.
Tijdens de uitvoering
Als intercedent draagt u samen met uw opdrachtgever de zorg voor de veiligheid en gezondheid van uw uitzendkrachten. Die hebben daarin natuurlijk ook zelf een rol.
Geldigheid
Uw VIL-VCU-diploma is tien jaar geldig. Daarna moet u weer examen doen. U moet zelf in de gaten houden wanneer dit is. In het Centraal Diploma Register kunt u de geldigheidsduur van uw diploma controleren. Uw diploma is alleen geldig als het in het Centraal Diploma Register staat geregistreerd.
VIL-VCU en andere landen
België
Nederland en België hebben een lange traditie van samenwerking op het gebied van VCA. Dit heeft ertoe geleid dat België inmiddels precies hetzelfde systeem gebruikt als Nederland. Nederlandse en Belgische VCA-diploma’s (waaronder VIL-VCU) zijn dan ook gelijkwaardig en in beide landen geldig.
Kosten
De kosten van het VIL-VCU-diploma worden bepaald door verschillende factoren. Volgt u een opleiding of doet u alleen examen? Om wat voor soort opleiding of examen gaat het? Haalt u het examen in één keer of moet u vaker examen doen?
U volgt een opleiding
Een VIL-VCU-opleiding kost inclusief het examen ongeveer 225 euro per dag. Er zijn eendaagse en meerdaagse opleidingen. Eendaagse opleidingen zijn vooral geschikt voor mensen die al veel praktijkervaring hebben. Meerdaagse opleidingen bieden meer ruimte om te oefenen en de lesstof te laten bezinken. Een gedegen VIL-VCU-opleiding duurt drie dagen. Langere opleidingen zijn geschikt voor mensen met weinig ervaring, die nog niet vertrouwd zijn met werken in Nederland of die moeite hebben met leren, lezen of schrijven. Er zijn ook opleidingen in een andere taal dan het Nederlands, waarbij de kosten per taal kunnen verschillen.
U doet alleen examen
Een los VIL-VCU-examen kost ongeveer 70 tot 100 euro. Soms is dit inclusief een gratis herkansing. Een voorleesexamen of een examen in een andere taal is ongeveer 20 tot 50 euro duurder.
De genoemde bedragen zijn niet meer dan een indicatie. Wilt u precies weten wat er kan en wat dat kost? Vraag het dan aan uw opleider of examencentrum. Zij vertellen u graag meer.