Zorg er samen met uw opdrachtgevers voor dat uw uitzendkrachten veilig en gezond kunnen werken

Bemiddelt u in risicovol werk of werk in een risicovolle omgeving? Dan is het extra belangrijk dat uw uitzendkrachten veilig en gezond werken. En dat u en uw opdrachtgever dit mogelijk maken. Met een VCU-certificaat laat u zien dat uw bedrijf veilig en gezond werken belangrijk vindt. En zet u zichzelf neer als een deskundige en betrouwbare partner. Met een VIL-VCU-diploma op zak weten ook uw medewerkers hoe zij als intercedent hun steentje kunnen bijdragen.

Diensten en producten voor uitzendorganisaties

VCU

Geef uitzendkrachten die risicovolle werkzaamheden uitvoeren alle gelegenheid om veilig en gezond te werken.

Lees meer

Veiligheidspaspoort

Laat zien dat  uw uitzendkrachten veilig werken en gezond genoeg zijn om hun werk te doen.

Lees meer

Diensten en producten voor intercedenten

VIL-VCU

Leer hoe je de basiskennis over veilig en gezond werken kunt toepassen in het belang van de mensen die je uitleent.

Lees meer

Veelgestelde vragen

VCU is bedoeld voor uitzendorganisaties die kandidaten uitzenden naar VCA- of VCO-gecertificeerde bedrijven, of naar opdrachtgevers die van hun opdrachtnemers VCA eisen. VCU wordt vaak gevraagd in de volgende branches:

 • (Petro)chemie;
 • Werktuigbouwkunde;
 • Elektrotechniek;
 • (Steiger)bouw;
 • Civiele techniek;
 • Metaal;
 • Procesindustrie;
 • Isolatie;
 • Transport;
 • IndustriĆ«le reiniging;
 • Onderhoud.

Ja.

Nee. VCU is bedoeld voor uitzendorganisaties: een payrollorganisatie voldoet niet aan die definitie.


Meer veelgestelde vragen

Zes redenen om veilig en gezond te werken

icon-business@2x.png

Business genereren
met een deskundige partner is het goed zaken doen

icon-talent-aantrekken

Talent aantrekken
vakmensen herkennen vakmanschap

icon-gedoe

Gedoe voorkomen
daar wordt uw opdrachtgever blij van

icon-goed-zorgen

Goed voor elkaar zorgen
dat verdienen uw uitzendkrachten

icon-uitdagend-werk

Uitdagend werk bieden
omdat uw opdrachtgevers u dat toevertrouwen

icon-waar-voor-geld

Waar voor uw geld bieden
ook daar wordt uw opdrachtgever blij van

Wat mag ik van mijn opdrachtgever verwachten?

U mag verwachten dat uw opdrachtgever zich als een goed opdrachtgever gedraagt. Onder andere door de risico's van het werk en de werkomgeving duidelijk te benoemen in zijn uitvraag (of door u rond te leiden op zijn terrein zodat u ze zelf kunt ervaren), ingehuurd personeel mee te laten draaien in zijn VGM-organisatie en zowel met u als de uitzendkrachten in gesprek te blijven over waar het beter kan.

Eist uw opdrachtgever VCU?

Wanneer uw opdrachtgever eist dat u een VCU-certificaat heeft, mag u verwachten dat de VCU voor hem meer is dan een contractbepaling die hij aan zijn inkopers overlaat; zijn veiligheidsdeskundigen zorgen in overleg met u per project voor een aanpak op maat.

Heeft uw opdrachtgever VCO?

Wanneer uw opdrachtgever een VCO-certificaat heeft, kunt u ervan op aan dat hij de risico's van het uit te besteden werk en de omgeving waarin dit werk wordt uitgevoerd inventariseert, u hierover informeert en doet wat in zijn vermogen ligt om deze risico's te beheersen. Hij is voorbereid op noodsituaties en zorgt ervoor dat uw uitzendkrachten in zulke gevallen weten wat ze moeten doen. Verder mag u verwachten dat hij zijn inspanningen op het gebied van veilig en gezond werken door u laat beoordelen en evalueren en dat hij verbeterpunten doorvoert.

Wat mag mijn opdrachtgever van mij verwachten?

Uw opdrachtgever mag natuurlijk verwachten dat u zorgt voor het juiste personeel op de juiste plek. Maar ook dat uw eigen personeel het belang van veilig en gezond werken kent en hierop kan selecteren en sturen, bijvoorbeeld doordat zij een VIL-VCU-diploma hebben. Verder mag uw opdrachtgever verwachten dat u aandachtspunten op het gebied van veilig en gezond werken in zijn uitvraag signaleert, vastlegt, het uit te lenen personeel hierover informeert en controleert of ze worden nageleefd.

Heeft u VCU?

Wanneer u een VCU-certificaat heeft, mag uw opdrachtgever verwachten dat de VCU voor u meer is dan een checklist die u even afvinkt; u past de VCU bewust en zichtbaar toe en kijkt samen met uw opdrachtgever hoe u verbeterpunten op een beheerste en efficiënte manier kunt doorvoeren.