SSVV heeft contact met het bewuste examenbureau dat zal nagaan welke VCA-diploma’s niet rechtmatig zijn afgegeven vanuit dit examenbureau. Informatie over de voortgang hiervan is te vinden op deze website.
Het volledige bericht van de Nederlandse Arbeidsinspectie kan hier worden gelezen.
Lees hier de reactie van het examenbureau.
Update SSVV d.d. 27 november 2024
De aanhoudingen die door de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn verricht, volgen na een intern onderzoek door het betreffende examenbureau Pontifex Certificatie en SSVV. De inspectie werd ingeschakeld in samenwerking met SSVV en de toezichthouder van SSVV, Stichting Examenkamer.
In overleg met stelseleigenaar SSVV onderzoekt het examenbureau welke VCA-diploma’s ongeldig verklaard moeten worden. Het onderzoek richt zich alleen op de ca. 4.000 diploma’s die zijn behaald bij de aangehouden examenleider en opleider. Het examenbureau communiceert hierover met haar klanten en kandidaten.
Indien een VCA-diploma ongeldig wordt verklaard, wordt hiervan melding gemaakt bij het behaalde diploma in het Centraal Diploma Register. In totaal omvat het register zo’n 1,5 miljoen diploma’s.
Examenkandidaten die menen onterecht gedupeerd te zijn of die vragen hebben over de geldigheid van hun diploma, worden verzocht contact op te nemen Pontifex Certificatie.
Update SSVV d.d. 5 december 2024
Berichtgeving SSVV inzake examenfraude
De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een opleider en een examinator van Pontifex Certificatie aangehouden voor vermoedelijke fraude met examens voor VCA-diploma's. De verdachten zijn betrokken bij 5762 examens.
De zaak kwam aan het licht na een intern vooronderzoek in samenwerking met Stichting Samenwerken Voor Veiligheid, toezichthouder Stichting Examenkamer en de Arbeidsinspectie. De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) is eigenaar van het examenstelsel. Het examenbureau heeft onderzocht bij hoeveel examens de verdachten betrokken zijn geweest. In totaal blijkt het te gaan om 5762 diploma’s die zijn behaald gedurende examens waarbij verdachte examinator en opleider samenwerkten. Deze diploma’s moeten daarom ongeldig worden verklaard.
Indien een VCA-diploma ongeldig wordt verklaard, verschijnt hiervan een melding bij het behaalde diploma in het Centraal Diploma Register. Werkgevers kunnen via dit openbare register van SSVV verifiëren of een VCA-diploma geldig is.
Examenkandidaten die menen onterecht gedupeerd te zijn, kunnen contact opnemen met Pontifex Certificatie. Zij kunnen gedurende één jaar, vanaf het moment dat het diploma ongeldig wordt verklaard, gratis een nieuw VCA-examen inplannen. Op die manier kunnen zij aantonen over de juiste kennis te beschikken en een rechtmatig diploma behalen.
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Om in Nederland bij een VCA-gecertificeerd bedrijf te kunnen werken is een VCA-diploma vereist. Met een VCA-diploma laat men zien basiskennis te hebben over veiligheid, gezondheid en milieu.
Update SSVV d.d. 17 december 2024
Op donderdag 19 december 2024 wordt de doorhaling in het CDR van de bedoelde diploma's uitgevoerd. Men kan in het Centraal Diploma Register (CDR) checken of de doorhaling het eigen diploma betreft. Indien dit zo is en men wil graag opnieuw examen doen dan kan men zich melden bij Pontifex Certificatie.
Vragen of opmerkingen?
Heeft u naar aanleiding van de berichtgeving vragen? Neem dan hier contact met ons op.