Home / Voor medewerkers / Veiligheidspaspoort

Met het Veiligheidspaspoort laat u zien een goed getrainde vakman of vakvrouw te zijn. In het paspoort staan diploma’s, vaardigheden en enkele medische gegevens. Daarmee laat u zien dat u veilig werkt en gezond genoeg bent voor bepaalde werkzaamheden.  

Waarom?
Uw werkgever en opdrachtgevers willen dat er veilig wordt gewerkt, zodat niemand iets overkomt. Daarom willen ze ook snel kunnen zien of u en uw collega’s de juiste papieren hebben.

Wat staat er in?
In het Veiligheidspaspoort staan al uw certificaten of diploma’s op het gebied van veiligheid. Ook enkele medische gegevens kunnen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Veiligheidscursussen
  • Arbo-trainingen
  • Medische onderzoeken
  • Vaccinaties

Hoe komt u eraan?
Uw werkgever regelt het Veiligheidspaspoort voor u. Wel geeft u hem zelf kopieën van alle papieren die hiervoor nodig zijn. Zorg ervoor dat alles klopt wat er over u in het paspoort staat.

Let op!
Als u niet eerlijk bent over uw diploma’s, kan dat vervelende gevolgen hebben. Op de eerste plaats brengt u uw eigen veiligheid en die van anderen in gevaar. Als een opdrachtgever bij ons meldt dat de gegevens in het paspoort niet juist zijn, kan het zijn dat uw werkgever opdrachten verliest. Tot slot loopt u zelf het risico dat u uw baan kwijtraakt én dat u in de toekomst niet meer welkom bent op bedrijfsterreinen. Zorg dus voor de juiste informatie.

Digitaal paspoort
Omdat de kans groot is dat het papieren veiligheidspaspoort in de toekomst vervangen wordt door een digitaal systeem, is het Centraal Diploma Register geïntroduceerd. In dat systeem kunnen werkgevers ook opzoeken of u de juiste diploma’s heeft. Belangrijk is dat u zelf controleert of u en uw diploma’s juist in het systeem staan.   

Het Digital Safety Passport kan vanaf nu door de kaartgebruiker via een beveiligde web applicatie worden geraadpleegd. Er is dan in feite sprake van een digitaal ‘groen boekje’ met geborgde informatie. De CDR gegevens kunnen nog steeds via het CDR gecontroleerd worden.

Na het invoeren van het wachtwoord en user-id, komt de volgende informatie naar voren:

Digital Safety Passport gebruikers

Na de koppeling met SIR, is de volgende informatie op het DSP mogelijk:

Digital Safety Passport
Naar het Centraal Diploma Register

Bekijk een voorbeeld van een Veiligheidspaspoort (PDF)