Home / Actueel / nieuwe-vca-examens-per-4-september-2017

Nieuwe VCA-examens per 4 september 2017

27-7-2017 -

Met ingang van 1 september 2017 komen er nieuwe VCA-examens. De nieuwe examens zorgen ervoor dat medewerkers (B-VCA), operationeel leidinggevenden (VOL-VCA) en intercedenten (VIL-VCU) effectiever worden getoetst op het toepassen van hun basiskennis over veilig en gezond werken.


Van oud naar nieuw
Op 31 mei 2016 zijn de nieuwe eind- en toetstermen VCA gepubliceerd. Deze geven aan wat kandidaten moeten weten en kunnen op het gebied van basisveiligheid en hoe zij hierop worden getoetst. Waar de vorige eind- en toetstermen bijna allemaal kennisgericht waren ('de kandidaat kan benoemen...'), zijn de nieuwe eind- en toetstermen zowel kennisgericht als toepassingsgericht ('de kandidaat kan bepalen...'). Het aantal eind- en toetstermen is bovendien flink teruggedrongen.


Sinds juni vorig jaar is VCA Examenbank, dat de examens voor B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU ontwikkelt, druk bezig geweest de examens aan de nieuwe eind- en toetstermen aan te passen en de nieuwe vragen in de praktijk te toetsen en aan te scherpen. Opleiders zijn ondertussen aan de slag gegaan met het aanpassen van hun opleidingen. De SSVV is tijdens twee bijeenkomsten met opleiders in gesprek gegaan over de nieuwe ontwikkelingen en heeft een toelichting op de nieuwe eind- en toetstermen gepubliceerd, gericht op opleiders, veiligheidskundigen, ondersteuners en andere professionals. De komende maand zet iedereen de laatste puntjes op de i, zodat op 1 september met de nieuwe examens kan worden gestart.


Wat verandert er?
De belangrijkste veranderingen op een rij:
• We toetsen kandidaten niet meer alleen op hun feitenkennis, maar toetsen ook of ze deze kennis goed kunnen toepassen (door te vragen wat zij in een specifieke werksituatie zouden doen).
• We gaan van alleen meerkeuzevragen naar verschillende vraagvormen: meerkeuzevragen, matrixvragen, rangschikvragen, vragen met meerdere antwoorden en matching vragen.
• Een vraag is niet langer alleen goed of fout. Kandidaten kunnen punten halen door vragen (gedeeltelijk) goed te beantwoorden. Ze halen hun examen niet langer op basis van het aantal goed beantwoorde vragen, maar op basis van het aantal gescoorde punten.
• De nieuwe examenvragen bevatten meer beeld.


Wat blijft hetzelfde?
Niet alles verandert. De volgende zaken zijn hetzelfde als bij de oude examens:
• De onderwerpen die aan bod komen (Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden; Uitvoeren van werkzaamheden; Beheersen van specifieke gevaren en Beheersen van incidenten en noodsituaties).
• Het taalniveau van de teksten.
• De talen waarin een kandidaat examen kan doen (B-VCA: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Pools, Bulgaars, Kroatisch, Russisch, Litouws, Slowaaks, Hongaars, Roemeens, Turks en Arabisch - sommige examencentra bieden in overleg nog meer mogelijkheden; VOL-VCA: Nederlands, Engels, Duits en Frans; VIL-VCU: Nederlands en Engels).


Meer informatie
Voor meer informatie over de nieuwe examens kunt u terecht bij VCA Examenbank (033-4892073, info@vcainfra.nl). Voor meer informatie over de nieuwe eind- en toetstermen kunt u via hetzelfde telefoonnummer en mailadres contact opnemen met VCA Infra.